top of page
Yazarın fotoğrafıParametrik Proje Danışmanlık

İhracat Destekleri: Küresel Pazarda Büyüme İmkânları




İhracat Destekleri

İhracat destekleri, Türkiye'de Ticaret Bakanlığı tarafından sağlanan hibe ve teşviklerdir. Bu destekler, ihracat yapmak isteyen firmalara mali ve operasyonel açıdan avantajlar sunarak küresel pazarda rekabet edebilirliklerini artırmayı hedefler. İhracata yönelik bu destekler, genellikle markalaşma, pazarlama, ve ihracata hazırlık gibi başlıklar altında toplanmıştır.

İhracata Hazırlık ve Kurumsal Kapasite Oluşturma Destekleri

1. ÜR-GE Desteği

Programın Amacı: Şirketlerin uluslararası rekabet güçlerini geliştirmek.

Desteklenen Faaliyetler: İstihdam, İhtiyaç Analizi, Eğitim ve Danışmanlık Faaliyetleri, Küme Tanıtım Faaliyetleri, Yurt Dışı Pazarlama Faaliyetleri, Alım Heyeti Faaliyetleri, Bireysel Danışmanlık faaliyetleri.

2. Pazar Araştırması Desteği

Programın Amacı: Şirketlerin pazar araştırması ve pazara giriş faaliyetlerini desteklemek.

Desteklenen Faaliyetler: İhracat amacıyla yapılacak yurt dışı iş görüşmesi ziyaretleri için ulaşım ve konaklama masrafları.

3. Pazar Araştırması Rapor Desteği

Destek Kapsamı: Şirketlerin yurt dışına yönelik pazara giriş stratejileri ile eylem planlarını oluşturmak amacıyla satın aldıkları sektör raporları, ülke raporları, yabancı şirket veya marka odaklı raporlar.

Pazarlama/Tutundurma İhracat Destekleri

4. Pazara Giriş Belgeleri Desteği

Programın Amacı: Şirketlerin uluslararası nitelikteki belge ve sertifika alımına, test/analiz düzenlenmesine yönelik harcamalarını desteklemek.

Desteklenen Faaliyetler: Çevre ve kalite belgeleri, işaretlere ilişkin giderler, test/analiz raporu giderleri, tarım ürünlerine ilişkin laboratuvar analizleri ve belgelendirme giderleri.

5. Yurt Dışı Şirket Alımı Desteği

Destek Kapsamı: Yabancı şirket alımlarına yönelik danışmanlık hizmetleri, mali ve hukuki danışmanlık giderleri.

6. Ticaret ve Alım Heyetleri Desteği

Destek Kapsamındaki Giderler: Ulaşım giderleri, konaklama giderleri, tanıtım ve organizasyon giderleri (tercümanlık, toplantı ve ikili görüşmelerin yapıldığı yerlerin kiralama giderleri, görsel ve yazılı tanıtım ve reklam giderleri).

7. Yurt Dışı Birim, Marka ve Tanıtım Desteği

Dahilde İşleme Rejimi Desteği

Destek Kapsamındaki Muafiyetler: İthalatta gümrük vergisi, KDV, ÖTV ile diğer vergi ve fonlardan muafiyet; vergi, resim ve harç istisnası; ticaret politikası önlemlerine tabi olmama; KDV’de Tecil-Terkin sistemi çerçevesinde yurt içi alım gerçekleştirilebilmesi; ihracat dışında yurt içi satış ve teslimlerin de gerçekleştirilebilmesi.

8. E-Ticaret Sitelerine Üyelik Desteği

Destek Kapsamındaki Giderler: Onaylanan e-ticaret sitelerine üyeliklere ilişkin giderler.

9. Müşteri Ziyareti Desteği

Desteklenen Faaliyetler: Uçak bileti, konaklama, araç kiralama giderleri.

Küresel Tedarik Zinciri Desteği

10. Fuar Katılım Desteği

Destek Kapsamındaki Giderler: Stant kurulum giderleri, stant kiralama giderleri.

Yüksek Katma Değer Üretmeye Yönelik İhracat Destekleri

11. Tasarım Desteği

12. Marka – Turquality Desteği

Ticaret Bakanlığı'nın sunduğu ihracat destekleri, mal ve hizmet ihracatı gerçekleştiren firmalara çeşitli avantajlar sunmaktadır. Firmalar, bağlı oldukları ihracatçılar birliğine bağlı olarak, gerçekleştirdikleri ihracat türüne göre özel desteklere de sahip olabilmektedirler. Ayrıca, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde bulunan KOSGEB de ihracat desteği sunan bir diğer önemli kurumdur. Yurt Dışı Pazar Destek programı ile ihracatçılara mali destek sağlayan KOSGEB, ihracata hazırlık sınıfında olan ve mevcut ihracatı bulunan firmalara geniş kapsamlı destekler sunmaktadır.

İhracat destekleri, Türk firmalarının küresel pazarda rekabet avantajı elde etmelerine katkıda bulunarak ülke ekonomisinin büyümesine destek olmaktadır. Firmaların bu desteklerden en iyi şekilde faydalanabilmesi için, ilgili programlara başvuru süreçlerini ve şartlarını yakından takip etmeleri önemlidir. İhracat yapacak olan firmaların, Türkiye'nin küresel ekonomideki konumunu güçlendirmek adına bu destekleri etkin bir şekilde kullanmaları, sürdürülebilir büyüme için önemli bir adımdır.


0 görüntüleme
bottom of page